reklama
kategoria: Zdrowie
26 styczeń 2021

Jak dodać powiewu wiosny w diecie – dietetyk kliniczny mgr Aneta Strelau

fot. nadeslane
Wraz z nadejściem wiosny nasz organizm zmęczony długim brakiem słońca i osłabiony licznymi infekcjami potrzebuje zastrzyku energii i składników odżywczych. Dlatego też wczesną wiosną doskonale sprawdzą się kiełki. Kiełki są bardzo pożywne, ponieważ zawierają wszystkie mikroelementy, które roślina potrzebuje do życia i wzrostu. Są one bardzo dobrym naturalnym źródłem witamin i składników mineralnych oraz związków aktywnych biologicznie. Regularne ich spożywanie zapobiega wielu schorzeniom i wzmacnia system odpornościowy.
REKLAMA
Kiełki lucerny (alfaalfa)

Te subtelne w smaku kiełki są źródłem magnezu, żelaza, wapnia, witamin z grupy B oraz witaminy A i E oraz łatwo przyswajalnego białka. Zalecane są szczególnie dla anemików i wegetarian (zawierają w swoim składzie witaminę B12, która zapobiega niedokrwistości). Ponadto zawierają lecytynę, która wpływa na poprawę pamięci oraz fitoestrogeny, które chronią przed nowotworami, osteoporozą oraz łagodzą objawy menopauzy.


Kiełki rzodkiewki

Charakteryzują się ostrym, specyficznym smakiem. Zawierają dużo witaminy C, dzięki czemu poprawiają odporność organizmu. Ponadto są dobrym źródłem potasu, magnezu oraz wapnia. Kiełki rzodkiewki wykazują również działanie antyzaplane, dezynfekujące i wykrztuśne. Ułatwiają trawienie i sprzyjają eliminacji nadmiaru cholesterolu z ustroju.


Kiełki słonecznika

Kiełki słonecznika o lekko orzechowym smaku, zawierają m.in. fosfor , witaminę D i wapń, które wzmacniają kości i zęby. Są doskonałym źródłem fitosteroli, które zmniejszają poziom cholesterolu, zwiększają odpowiedź immunologiczną i zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Co więcej zawierają chlorofil, który wspomaga procesy detoksykacji organizmu.


Kiełki brokułów

Kiełki brokułów są doskonałym źródłem sulforafanu – związku, który działa bakteriobójczo i hamuje m.in. rozwój bakterii Helicobacter pylori. Jak wykazało badanie przeprowadzone w Japonii, włączenie ich do codziennej diety może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka żołądka. W wyniku podawania 70 miligramów kiełków przez dwa miesiące grupie pacjentów zakażonych tą bakterią, liczba komórek drobnoustroju zmniejszyła się o 40% w porównaniu z grupą kontrolną.


Rzeżucha

Maleńkie listki rzeżuchy mają gorzkawy, ostry smak i intensywny zapach. Kiełki rzeżuchy dostarczają siarkę, która korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Pobudzają przemianę materii oraz łagodzą bóle reumatyczne. Rzeżucha wykazuje również właściwości oczyszczające, dezynfekujące i moczopędne. Jest bogata w witaminę C , E, witaminy z grupy B. magnez, żelazo, chrom i jod.


Kiełki soczewicy

Te delikatne w smaku kiełki zawierają duże ilości witaminy C, E, żelaza, magnezu i wapnia. Ponadto dostarczają kwasu foliowego, niezbędnego w diecie kobiet ciężarnych. Co ważne, są także dobrym źródłem pełnowartościowego białka, gdyż zawierają komplet niezbędnych aminokwasów.

Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
www.strelmedica.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Chełmno
1.4°C
wschód słońca: 07:58
zachód słońca: 15:33
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Chełmnie

kiedy
2025-01-17 17:00
miejsce
Kinoteatr Rondo, Chełmno, Dworcowa 23
wstęp biletowany
kiedy
2025-01-17 20:00
miejsce
Kinoteatr Rondo, Chełmno, Dworcowa 23
wstęp biletowany
kiedy
2025-01-29 19:00
miejsce
Hulanka_pub, Chełmno, ul. Młyńska 7
wstęp biletowany
kiedy
2025-03-09 16:00
miejsce
Kinoteatr Rondo, Chełmno, Dworcowa 23
wstęp biletowany