reklama
kategoria: Zdrowie
17 marzec 2021

Dodatki do wiosennej sałatki

Wiosna to doskonały czas na włączenie do swojej diety smacznych i bogatych w różnorodne warzywa sałatek, które stanowią źródło witamin, składników mineralnych, błonnika i przeciwutleniaczy.
REKLAMA
Podstawą udanej sałatki jest to, co zaostrza i równoważy smaki jej składników – dobry sos, czyli dressing. Wystarczy tylko kilka składników, aby tchnąć życie w wiotkie liście ulubionej sałaty czy przeobrazić mało wyraziste składniki w ucztę dla podniebienia. Zależnie od tego, z czego komponujemy naszą sałatkę, warto próbować różnorodnych dressingów – od ostrych, wyrazistych i mocno przyprawionych do łagodnych, kremowych, z cytrusową nutką. Poniżej przedstawiamy kilka przykładów dressingów, które mogą stać się atrakcyjnym akcentem ożywiającym prostą sałatkę.

Vinaigrette czosnkowy
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • 1 mały ząbek czosnku, posiekany,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do małego słoiczka, słoik zakręcić i kilka razy dynamicznie nim potrząsnąć.

Pikantny z czerwonych chili
  • sok z limonki,
  • ½ łyżeczki musztardy dijon,
  • 1 pokrojona w kostkę papryka chili,
  • ¼ łyżeczki oliwy z oliwek.
Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do małego słoiczka, słoik zakręcić i kilka razy dynamicznie nim potrząsnąć.

Cytrynowo-rozmarynowy
  • sok z cytryny,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • 6-8 łyżek oliwy,
  • listki z 1 gałązki świeżego rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do małego słoiczka, słoik zakręcić i kilka razy dynamicznie nim potrząsnąć.

Azjatycki z cytrusową nutką
  • ¼ szklanki soku z mandarynki,
  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • 1½ łyżeczki drobno startego świeżego imbiru,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1¼ łyżeczki ciemnego oleju sezamowego.
Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do małego słoiczka, słoik zakręcić i kilka razy dynamicznie nim potrząsnąć.

Kremowy tahini
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • ½ łyżki oleju sezamowego,
  • ½ łyżki oliwy,
  • 1 łyżka tahini,
  • sól.
Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do małego słoiczka, słoik zakręcić i kilka razy dynamicznie nim potrząsnąć.

Zielony miętowy
  • mały pęczek świeżych listków mięty,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • 2 łyżki gorącej wody,
  • 2 łyżki białego octu winnego.
Przygotowanie: Listki posiekać, przełożyć do małego słoiczka, dodać cukier, zalać wrzątkiem i wymieszać. Dodać ocet, wymieszać i odstawić na 30 minut.

Z suszonymi pomidorami
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 1 łyżka suszonych pomidorów, posiekanych,
  • 1 łyżka świeżo posiekanych liści bazylii,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do małego słoiczka, słoik zakręcić i kilka razy dynamicznie nim potrząsnąć.

UWAGA! Sałatkę należy skropić dressingiem tuż przed podaniem – w przeciwnym wypadku liście sałaty nasiąkną nim i przestaną być chrupkie.

Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.

www.strelmedica.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Chełmno
1.3°C
wschód słońca: 07:58
zachód słońca: 15:32
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Chełmnie

kiedy
2025-01-17 17:00
miejsce
Kinoteatr Rondo, Chełmno, Dworcowa 23
wstęp biletowany
kiedy
2025-01-17 20:00
miejsce
Kinoteatr Rondo, Chełmno, Dworcowa 23
wstęp biletowany
kiedy
2025-01-29 19:00
miejsce
Hulanka_pub, Chełmno, ul. Młyńska 7
wstęp biletowany
kiedy
2025-03-09 16:00
miejsce
Kinoteatr Rondo, Chełmno, Dworcowa 23
wstęp biletowany